Informatie - Auteursrecht

Onderwerpen
Auteursrecht
Copyright ©
FAQ Registratie

Auteursrecht
Artikel 1 van de Auteurswet 1912 auteursrecht:
Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Ofwel op elk werk ligt standaard auteursrecht. Het is echter van belang aan te kunnen tonen wanneer een werk is gecreëerd.

Wat betekent copyright? ©
Met het vermelden van het copyright teken geeft de auteur aan dat het 'werk' van hem/haar is. Op elk 'werk' rust standaard al auteursrecht (copyright). Het vermelden van het copyright teken is dus ook niet noodzakelijk. Echter het vermelden er van vergemakkelijkt het wel om aan te geven bij wie er toestemming gevraagd moet worden voor het dupliceren van het 'werk'.

FAQ
Wanneer is registreren van een muziekwerk handig?
Registreren is vooral aan te raden wanneer een 'werk' (muziekstuk) openbaar gemaakt wordt.

Voorbeeld:

  • Een band die op gaat treden met eigen 'werk' (muziekstuk)
  • Druk bezig met het maken van nieuwe nummers in de oefenruimte en bang dat de muren oren hebben.
  • Mailen van eigen 'werk' naar familie, vrienden en/of poppodia.
  • Het plaatsen van eigen 'werk' op internet.

Wegens wetswijziging is registratie bij de belastingdienst niet meer mogelijk en zijn wij gestopt met registratie van auteursrecht!

Is registreren noodzakelijk?
Nee, registreren is niet noodzakelijk. Registreren is echter wel een handige methode om bij een geschil met een andere partij aan te kunnen tonen wanneer het 'werk' (muziekstuk) is gecreëerd. Het kan dus problemen in de toekomst voorkomen over wie het daadwerkelijke auteursrecht heeft. Omdat de nummers op naam geregistreerd staan is, bij het uit één vallen van een band, duidelijk aan wie de nummers toebehoren.

Alternatief is door het werk aangetekend naar je eigen adres te versturen en de envelop ongeopend te laten!


Wat doe ik met de cd als deze is teruggestuurd?
Je dient het geregistreerde werk in de ongeopende envelop veilig op te bergen omdat dit je geregistreerde 'werk' betreft.

Wat gebeurt er als ik toch de cd uit de envelop heb gehaald?
Indien je de envelop toch hebt open gemaakt komt je registratie te vervallen. Je blijft het auteursrecht houden op je 'werk' maar je bent bij een geschil met een derde partij je extra bewijsstuk kwijt.

Het werk op slaan op een Minidisk - Wat is het voordeel van een Minidisk?
Het beschrijfbare gedeelte van de (te branden) cd is gemaakt van een organisch materiaal. Deze laag wordt op den duur aangetast waardoor er dataverlies plaats vindt.

Bij een minidisk is dit niet het geval. Deze worden Magneto-Optisch voorzien van data. Dit kan alleen door een magneetkop tezamen met een, extreem hoge plaatselijke verhitting van enkele honderden graden. Het zal niet snel voorkomen dat de schijfjes onder deze omstandigheden terecht komen in het dagelijkse gebruik. De schijfjes zijn daarnaast, door het stevige plastic omhulsel, beter beschermt tegen vocht, licht, stof en het per ongeluk laten vallen.

Er zijn geen producten in deze categorie.